Kadınlarda idrar kaçırma (üriner inkontinans); yaşam kalitesinin düşmesi, psikolojik şiddet, stres ve depresyon yaratabilen ciddi bir sorundur. İdrar kaçırma sorunları nedenlerinden en büyüğü strestir.
İdrar kaçırma; idrarın kişinin istemi dışında damla damla ya da birden sızmasıyla başlar. Her yaşta olabilmesinin yanında çoğunlukla ileri yaşlarda görülür. İdrar kaçırma sorunu, genellikle çözülebilir fakat sürekli tekrarlarsa bu hastalık olarak kabul edilir.
Sistit
İdrar torbası sarkması
Vajinal enfeksiyonlar
İleri yaş
İdrar yolunda ya da böbreklerde taş oluşumu
Zor doğumlar
Şeker hastalığı
Genetik
Menopoz
Demans
Vajina ile mesane arasında fistül
Ağır eşya kaldırırken
Yürürken
Spor yaparken
Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde ya da hapşırdığınızda idrarınızı tutamıyorsanız;
Tuvalete yetişemiyorsanız
Sık sık tuvalete gidiyorsanız ve bu yüzden ped kullanıyorsanız bir uzmana danışmanız gerekir.
İdrar kaçırma birçok sebepten kaynaklanır. Sosyal hayatı etkileyecek kadar ciddi bir sorun olan idrar kaçırma sorunu 4 tiptir:
Stres idrar kaçırma; gülerken, öksürürken, hapşırırken ya da spor yaparken istemsiz olarak idrar kaçırmadır. Stres idrar kaçırma kadınlarda en çok görülen tiptir. Bu tip idrar kaçırmanın iki nedeni vardır. En sık rastlanan pelvik taban kaslarının zayıflığı ve mesane boşalmasını kontrol eden, iç sfinkter denilen kasların yetersizliğidir.
Urge idrar kaçırma, idrar yapma ihtiyacı hissedildiğinde tuvalete yetişememe sorunu yaratan tiptir. Bu tipin nedeni stres idrar kaçırma tipinden farklı olarak mesane kaslarının aşırı aktif olmasıdır.
Hem stres idrar kaçırma hem de urge idrar kaçırma sorunlarının her ikisinin de olduğu idrar kaçırma tipidir.
Taşma idrar kaçırma; mesane kapasitesi üzerinde idrarın toplandığı bir durumda idrar yapma ihtiyacı hissetmeden az miktarda idrar kaçırmadır. Burada hasta mesanenin tamamen boşalmadığını hisseder. Geniş pelvik cerrahi, multipleskleroz, diyabetik pelvik yaralanma ve omurilik yaralanmaları taşma idrar kaçırma nedenleri arasındadır.
İdrar kaçırma tedavisi, nedeni ve tipine göre değişiklik gösterir. Tedaviler;
Mesane ve pelvik kas zayıflıklarında güçlendirici egzersizler
Obezitede uygun diyet ve egzersiz programı
Kontrolsüz şeker hastalığında hastanın ilaçlarının düzenlemeleri ve diyet programı
İdrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotikler verilerek düzenlenir.