Doğum kontrol yöntemlerinden biri olan Tüp Bağlama (Tüp Ligasyonu), gebe kalmak istemeyen kadınların yaptırdığı bir işlemdir. Halk arasında kısırlaştırma olarak da bilinen tüp bağlama, kalıcı bir doğum kontrol yöntemi olmasının yanında tekrar gebelik isteyen kadınların belli şartları sağlaması halinde geri dönüşü olabilen bir yöntemdir. Yumurtalıklar ve rahim arasında yer alan fallop tüplerinin cerrahi işlemlerle bağlanması sonucu döllenen yumurtanın rahme inişini engellemeye dayanır.
Tüp bağlama ameliyatı diğer ameliyatlarda da olduğu gibi açık ve kapalı olmak üzere iki yöntemle yapılabilir.
Teşhis ya da operatif amaçlarla yapılan Laparotomi ile tüp bağlama, karın boşluğunun cerrahi yöntemlerle açılması olarak açıklanır.
Minilaparatomi ile tüp bağlama, alt karın bölgesinden ve pelvik kemiğinin hemen altından açılan 3-4 cm’lik kesi yapılarak uygulanmasına dayanır.
Laparoskopik Yöntemle Tüp Bağlama ameliyatında, göbek hizasından açılan küçük bir kesi ile rahme girilerek tüpler bağlanır.
Histereskopi ile Tüp Bağlama
Histereskopi ile Tüp Bağlama ameliyatında, essure denilen paslanmaz çelik, nikel ve titanyumdan yapılan spiral bir cihaz rahim içinden kanallar içine yerleştirilir. Etkisi 3 ayda başladığından bu 3 ay boyunca ekstra bir doğum kontrol yöntemi önerilir.
Tüpler bağlandıktan sonra gebelik için emin olunması gerekir. Eğer tüp bağlanması sonrasında gebelik için bir düşünce varsa başka doğum kontrol yöntemleri önerilir. Gelişen teknoloji ile mikrocerrahi sayesinde yapılan işlem geri döndürülebilir olsa da gebe kalma ihtimali, tüp bağlatmadan önceki gebe kalma ihtimaline göre daha düşüktür. Eğer tüpler açıldıktan sonra doğal yollardan gebe kalınamıyorsa tüp bebek yöntemi önerilir.
Dikiş yeri kuru ve temiz tutulmalı
Ameliyat sonrası verilen ilaçlar düzenli kullanılmalı
Ameliyat sonrasında 14 gün spor yapılmamalı
2-3 ay boyunca ağır eşyalar kaldırılmamalı
Cinsel ilişki için en az 14 gün beklenmeli
Tüp bağlama ameliyatında öncelikle önemli olan doktor seçimidir. Doktorun hangi yöntemi seçeceği ve ameliyatın yapılacağı hastane bu konuda uzman olmalıdır. Ameliyat genel anestezi ile yapıldığı için ameliyathane şartlarının iyi olması gerekir. Tüp Bağlama ameliyatı fiyatları hastane ve ameliyatı yapan doktora göre değişiklik gösterir.
Tüp bağlama ameliyatı ile ilgili fiyat bilgisi almak için bizlere ulaşabilirsiniz.